från soffpotatis till elitidrottare

Annons

Periodisk fasta?

Många har frågat om vad periodisk fasta då det snackas mycket om det; Så, to the essentials!
Periodisk fasta innebär att man fastar några timmar per dygn, oftast 12h. Låt oss säga
att man vaknar vid 7 på morgonen, då äter man frukost och lunch som vanligt,
och/eller något mer fram till klockan 19 på kvällen. Därefter är det stopp fram till
klockan 07 nästa morgon.

Variant 2: Lägg in 1-2 fastedagar i veckan, kör exempelvis 24-36h fasta från
lördagkväll till måndagmorgon.
Variant 3: En fastedag i månaden (24-36h)
Variant 4: varannandagsfasta, ät ena dagen – fasta nästa (obs extremt!!)

Varför gör man såhär?
Jo för att detta är ett mer naturligt sätt att äta på för kroppen. Man mixtrar lite med sina hormonnivåer & får dem att verka till sin fördel (relaterat inlägg nedan) Grottmänniskan hade inte tillgång till mat jämt & ständigt, han kunde inte äta var tredje timma (eller hur nu rekommendationerna ser ut). När det fanns mat, åt han mat. När det inte fanns mat, svalt han (eller fastade som vi skulle säga). Han överlevde på detta sättet, blev muskulös, uthållig & stark & aldrig ett gram för mycket fett på kroppen.

En naturligare variant av ‘periodisk fasta’ är att äta när man är hungrig och sluta när man är mätt, helt utan att ta hänsyn till när man åt senast. Det är den typen av periodisk fasta som jag kör. Är jag inte hungrig, så äter jag inte. Det spelar ingen roll om det var ett dygn sedan jag åt senast, kroppen bestämmer. Är jag hungrig så äter jag oftast som en häst & tar inte hänsyn till att jag är en liten tjej, återigen – lyssnar bara på kroppens signaler!

Övrigt
Periodisk fasta tillåter i regel mycket mer ‘fuskande’ med maten, eftersom förbränningen går upp. Tvärtemot vad som sägs, att man måste äta ofta för att hålla igång förbränningen – går förbränningen upp när man fastar. Ät som vanligt (LCHF) när du äter, och ät inget under fastan.

Tillåtet
Ingenting i matväg. Fasta är fasta, dvs ingen mat!
Du får dricka vatten, kolsyrat vatten, cola zero, funlight & alla de där konstgjorda lightläskerna men varning för att det kommer att öka på hungern. Du får tugga tuggumi, men det kommer också att öka hungern. Du kan dricka kaffe & te med mjölk i. That’s it!

Träning?
Ja absolut, om du orkar och vill. Powerwalka, jogga eller gymma lätt (eller för all del tungt om du har energin till det!)

Fettfasta
Fettfasta innebär att man endast äter fett och inget annat. Tillåtet här är smör och kokosfett, man kan dricka LCHF-kaffe tillexempel, eller te med kokosfett i. Syftet är att öka på ketosen, boosta igång fettförbränningen och minska hunger samtidigt som man får i sig energi.

Kommentarer

Kommentera

Annons
stats